25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO.
Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies
Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie
zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych
w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez dobroni.pl, oraz
ZAUFANYCH PARTNERÓW.
Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
Military Art Sp. z o.o. z siedzibą w Sochaczew 69-500, Warszawska 8
Cele przetwarzania danych
1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty
ZAUFANI PARTNERZY,
agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w
"Polityce prywatności"
Witam Państwa,bardzo proszę o podpowiedź dotyczącą munduru i odznaczeń mojego Pradziadka uwiecznionego na załączonym zdjęciu. Pozdrawiam serdecznie
Ponad wszelką wątpliwość Rosja Carska. Ja mogę powiedzieć tylko tyle, są tu spece, którzy dodadzą dużo więcej, ale pewnie przydałyby im się powiększenia szczegółów zdjęcia.
odpowiedz cytujMam nadzieję, że odrobinę lepiej, ale czy wystarczająco? Dziękuję za pomoc
Mocno zasłużony podoficer, raczej sierżant. U boku szabla dragonka. Inicjał to prawdopodobnie dwie niesplecione litery lub cyfry, ale nieczytelne dla mnie. Może Jarek rozwinie temat i ściągnie trochę info o odznaczeniach. Mnie najbardziej zaciekawiła ta "patelnia" pod szyją.
odpowiedz cytujRumcajs sierżant w armii rosyjskiej to chyba kapral?
odpowiedz cytujOk. niech będzie feldfebel.Piechota - фельдфебель (Sierżant)Artyleria - фельдфебель (Feldfebel)Jazda i kozacy - вахмистр (Wachmistrz)A dla wyjaśnienia ówczesny kapral, to w piechocie - младший унтер-офицер (młodszy podoficer)Artyleria - младший фейерверкер (młodszy fajewerkowy ;-)) a w tłumaczeniu młodszy działonowy, Jazda - младший унтер-офицер(kapral), Kozacy - младший урядник (młodszy podoficer)A plutonowy to w skrócie starszy podoficer czyli старший унтер-офицер
odpowiedz cytujDziękuję bardzo. Czy mogliby Panowie podpowiedzieć gdzie mogłabym znaleźć informacje nt odznaczeń z tego okresu, aby spróbować zidentyfikować TE uwiecznione na zdjęciu?
odpowiedz cytujTak po prawdzie jest to podpraporszczyk pełniący funkcję feldfebla. Na piersi widać m.in. odznakę strzelecką oraz Krzyż św. Jerzego. Poprosimy DOBRY skan popiersia to wszystko będzie jasne. Pozdrawiam!
odpowiedz cytujWedle życzenia ;O) Pozdrawiam bardzo
odpowiedz cytujWedle życzenia ;O) Pozdrawiam http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d05f286b6c64354.html
odpowiedz cytujPrzodek służył w 106 Ufimskim (nie wiem czy dobrze odmieniłem, nazwa od miasta Ufa) Pułku piechoty. Pułk stacjonował w Wilnie i wchodził w skład 27 Dywizji Piechoty. Jeśli chodzi o medale i odznaki: Od lewej odznaka strzelecka I-stopnia, Krzyż św. Jerzego IV Stopnia, na prawym skraju odznaka pułkowa. Okrągłe medale raczej niemożliwe do identyfikacji. Taśmy się powtarzały, a na zbliżeniach nic nie widać.
odpowiedz cytuj