25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO.
Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies
Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie
zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych
w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez dobroni.pl, oraz
ZAUFANYCH PARTNERÓW.
Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono
Military Art Sp. z o.o. z siedzibą w Sochaczew 69-500, Warszawska 8
Cele przetwarzania danych
1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty
ZAUFANI PARTNERZY,
agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w
"Polityce prywatności"
Potrzebne mi są opisy (mogą nie być technicznie doskonałe, mogą być "literackie") technik wykonywania luf wszelkiego typu broni palnej wszelkich kalibrów począwszy od prymitywnych samopałów z XV a nawet XIV wieku (np. prymitywne rusznice) a skończywszy na karabinach gwintowanych na pociski typu Minié. Najlepiej opisy włącznie z użytymi w danym procesie narzędziami.Fachowe historyczne nazewnictwo bardzo mile widziane.Przede wszystkim interesują mnie opisy dotyczące konstruowania luf broni przenośnej, w dalszej kolejności dopiero luf broni artyleryjskiej - choć te również.Z góry dziękuję za odpowiedzi.
odpowiedz cytujSzukaj w internecie : technologia produkcji luf. Znajdziesz co nieco. Nie licz na pełne dokumentacje technologiczne. Nawet stare technologie są do dzisiaj tajemnicami rusznikarzy i wytwórni. Siedziałem kiedyś w tym temacie - jestem ( z wykształcenia) oficerem uzbrojenia, pracowałem w instytutach uzbrojenia m.innymi - także ( już jako cywil) w zakładach produkujących m.innymi lufy. I pomimo kierunkowego wykształcenia i doświadczenia - praktyki, dalej jestem w tym zagadnieniu nie do końca wyszkolony. Tej wiedzy nie da się przekazać szybko i zupełnie . A praktyczne opanowanie np. wiercenia , bruzdowania, szlifowania gwintów - to umiejętność często niewielu fachowców w zakładach. Nie mówię o tajemnicach technologii. Różnych "kruczków" - których są dziesiątki co najmniej. Nawet ja nie byłem w stanie zajrzeć w pełne procesy technologii produkcji. To tak jakbym poczytał o produkcji katany i spróbował ją wykonać. Nigdy by mi się nie udało. Jasne można zrobić rurę przypominająca lufę - ale nazwać ja lufa - byłoby grubym uzbrojeniowym nietaktem... Poniżej parę linków. Na stronie WITU Zielonka - można znaleźć trochę historii i fachowych opracowań. http://polowaczka.com/archiw/polowaczka9/2strona/2strona.html http://www.strzelecka.net/viewtopic.php?t=1419 http://bron.iweb.pl/printview.php?t=19171&start=0&sid=5e4e2efdaa0c529eba598aa25d4acee1 http://www.dobryrusznikarz.pl/artykul-6.html
odpowiedz cytujDziękuję za wtępne wyjaśnienia.Niestety, podane linki omawiają okresy, które mnie już nie interesują.Mnie interesuje proces produkcyjny luf najstarszych rodzajów broni ręczej. Znalazłem dwa sprzeczne ze sobą źródła: jedno głosi, że pierwsze było rozkuwanie płaskownika na pręcie, potem pojawiło się wykonywanie luf odlewanych (najpierw z brązu, potem żeliwnych), drugie, że odwrotnie.Moje pytania w związku z tym brzmią:1. Co było pierwsze: kucie na pręcie czy odlew?2. Czy używano przy np. produkcji rusznic luf odlewanych z brązu?3. Jakie są ograniczenia wytrzymałościowe każdego typu (odlew brązowy, odlew żeliwny, kucie z płasownika)?4. Czy istniały inne techniki wytwarzania luf broni przenośnej niż powyższe trzy?5. Jak bardzo techniki wykonywania luf broni o większych kalibrach (kartauny, hufnice itp) różniły się od technik produkcji luf do broni ręcznej?6. Jakie były ograniczenia wytrzymałościowe dla poszczególnych technik produkcji w przypadku dział?
odpowiedz cytujOK. Spróbuję sięgnąć do materiałów. To potrwa. To bardzo rozrzucony w historii i publicystyce i fachowej i popularnej temat. Ale z przyjemnością się zmobilizuję. To moje skrzywienie zawodowe. kpt. M. Mozets
odpowiedz cytujWielkie dzięki.Zdecydowanie bardziej zależy mi na precyzji niż na szybkim terminie. Poczekam, ile będzie trzeba.
odpowiedz cytujPomalutku coś znajduję. Lanksam lanksam aber zicher (fon) - nie znam niemieckiego. Temat bardzo obszerny, ciężko powiedzieć co było pierwsze, ale z pewnością już w późnym średniowieczu wytwarzano równolegle lufy kute- stalowe, jak i odlewane z brązu, i ta tendencja utrzymała się przynajmniej do 2 poł. XVIII wieku, jak i częściowo w XIX w. ( remington1) http://bron.iweb.pl/posting.php?mode=quote&p=1362504 Jeśli chodzi o pierwsze dłuższe lufy małego kalibru, to znana jest mi technika z Rusi, gdzie to na pręcie zawijano blachę którą zgrzewano, następnie pręt wybijano. Te lufy ponoć były bardzo wytrzymałe i zapewniały znakomite osiągi jak na ten czas. Stare technologie zazwyczaj bazowały właśnie na tym - owijanie rdzenia kawałkami żelaza, zgrzewanie, obkuwanie, wybijanie rdzenia i rozwiercanie. ( kometes) http://bron.iweb.pl/posting.php?mode=quote&p=1362504
odpowiedz cytujNa wstępie dziękuję za pierwsze informacje szczegółowe.Aby uszczegółowić kwestie zakresu i kierunku interesującej mnie tematyki, podam listę - co wiem (albo co mi się wydaje, że wiem) oraz czego z całą pewnością nie wiem. Myślę, że tak będzie łatwiej.Wiem lub wydaje mi się, że wiem:1. Lufy broni o większym kalibrze wykonywano najpierw jako odlew z brązu, potem z żeliwa (pomijam prymitywne technologie drewniane).2. Póżniej wykonywano lufy większych kalibrów z klepek żelaznych łączonych na gorąco i dodatkowo wiązanych obręczami (proszę o skorygowanie chronologii i ewentualne skorygowanie opisów).3. Lufy broni małokalibrowej wykonywano najpierw jako odlewy brązowe oraz jako klepki żelazne skuwane na gorąco (co było wytrzymalsze i co było tańsze w produkcji?).4. Lufy prymitywnej broni ręcznej (np. rusznic) miały wewnętrzy przekrój sześciokątny lub ośmiokątny.5. Zakończenie luf takiej broni było pogrubiane - technicznie najpierw była to dodatkowa obejma, później zgrubienie jednolite (czy to oznacza, że pierwsza była technika sklepywania klepek żelaznych, potem odlew?).Nie wiem:1. Jak rozwiercano lufy - poproszę opis technologii i narzędzi z XIV lub XV wieku.2. Dlaczego przekrój wewnętrzny luf prymitywnej broni małokalibrowej był sześciokątem lub ośmiokątem i czy miało to związek z technologią łączenia klepek żelaznych?3. Co było pierwsze w produkcji luf broni małokalibrowej - zawijanie blachy na pręcie czy odlew brązowy?4. Kiedy wynaleziono młym kulowy?5. Z czego wykonywany był pręt, na który nawijano materiał na lufę?6. Czy odlew żeliwny był dużo późniejszy niż odlew brązowy?
odpowiedz cytuj